Langtidsstekt lammelår

Lammelåret kan gjerne langtidsstekes, det blir da så mørt at  det nesten smelter i munnen.Langtidssteking er også veldig fint når du f.eks. skal ut en tur. Lammelåret kan da ligge i ovnen å godgjøre seg mens du bestiger topper og fjell i påskesola.

Langtidsstekt lammelår

Dette er nok til 6 personer

  • ca 2,5 kg lammelår
  • 1 dl olje
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 kvaster fesk rosmarin (du kan også bruke tørka rosmarin, et par ts.)
  • Minst 4 fedd hvitløk

Smør inn lammelåret med krydderblandingen som er blanda i olje. Skjær små snitt i låret og putt inn hvitløksbiter.

Har du tid kan du godt gjøre dette kvelden i forveien slik at smakene skikkelig får satt seg  i kjøttet.

Legg lammelåret i en langpanne og sett i ovnen som er forvarma til 250 grader. La steke i ca 10 minutter på denne temperaturen slik at du får en stekeskorpe på kjøttet. Sett ned varmen på ca 150 grader og legg  alufolie over langpanna. Du kan gjerne tilsette 0,5 l vann samtidig, dette slik at det ikke koker tørt. Pass på at det er væske i langpanna under hele stekinga, dette blir fin sjy til å lage saus av.

Stekes så i 5-6 timer på 150 grader.

La kjøttet hvile i 15 minutter før du begynner å skjære i det.

Server med potetstappe, rotgrønnsaker og saus.

Oppskrift på nydelig saus kan du også få her:

Bruk sjyen som har danna seg i langpanna og sil sjyen i en kasserolle.

Kok opp og tilsett:

  • 2 dl vann
  • 1 dl fløte
  • 2-3 ss brun maisenna jevning
  • 3-4 skiver brunost/geitost
  • 2 ss rognebærgele/ripsgele (bruk tyttebærsyltetøy hvis du ikke har noe annet)

Rør godt og la sausen småkoke slik at den får en passende konsistens og smak.

Tilsett litt mer maisenna hvis den blir for tynn og smak til med salt, pepper, brunost og gele slik at du får akkurat den smaken som du vil ha.

Enkel og god festmat!!